معرفی موقوفه

یکی از موقوفات پر خیر و برکتی که از دو قرن قبل تا کنون باعث ترویج مکتب تشیع و خیرات و مبرات بوده است همین موقوفه  است.

مرحوم آیت الله میرزا سید ابوطالب قمی ( داماد میرزای قمی (ره) ) – امام جمعه قم متوفی ۱۳۴۹ قمری – دو دانگ از آبادی های ملکی خود [زنبیل آباد، علی آباد، حاجی آباد (شهر قنوات فعلی)] را که ثلث از اموال خود بوده است، را برای عزاداری سیدالشهداء علیه السلام و کمک به زوار فقیر کربلا و مشهد و فقرای ارحام واقف، وقف نموده است.

و بخاطر اخلاصی که در مرحوم واقف بوده است بحمدالله در طول این ۲۰۰ سال همواره درآمد این موقوفات به مصارف مقرره شرعیه خود رسیده است و بجز مدت کوتاهی و نیز قسمت کمی از رقبات که توسط غاصبین غصب شده بود و سپس به وقف برگشته است، اکثر آنها به وقفیت عمل شده است. ان شاء الله تا ابد به وقفیت باقی و همه از برکات آن استفاده ببرند.

نکته قابل توجهی که در وقف نامه (که بخشی از آن در قسمت وقف نامه آمده است) وجود دارد، در مورد کسانی است که می خواهند از کمک هزینه کربلا و مشهد استفاده کنند این است که از نظر مخارج سفر کمبود داشته باشند و فاقد زاد و راحله باشند کلا یا بعضا. البته الویت را به طلاب و محصلین علوم دینی داده است.

معرفی موقوفه میرزا ابوطالب قمی توسط فرزند واقف حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی سیدی
پخش از ویژه برنامه دستان آسمان از شبکه یک سیما
با موضوع موقوفات استان قم
از حرم مطهر حضرت امامزاده موسی مبرقع علیه السلام

معرفی واقف آیت الله سید میرزا ابوطالب قمی

فرزند میرزا ابوالحسن از اجله علماء و سادات بلده طیبه قم و از تلامذه و شاگردان و دامادهاى مرحوم میرزا ابوالقاسم قمى صاحب قوانین است و مرحوم میرزا نهایت وثوق را به او داشتند چنانکه بسیارى از حکومات شرعیه را به ایشان رجوع مى‏فرمود و عالمى ثروتمند و متمول بود که بسیارى از ارامل و ایتام و بینوایان را تکفل مى‏فرمود و در آن موقع که مردم قم نیازمند به آب بودند آب انبار بزرگى در قم جنب میدان کهنه بنا نمود و بعد از حیوه خود ثلث املاک خود را وقف بر مصارف خیر کرده و در سال ۱۲۴۹ وفات نمود و در بقعه جناب زکریا بن آدم مدفون گردید.


مرحوم میرزا علی‌اکبر فیض در تاریخ خود گوید: میرزا ابوطالب قمى‏ الاصل است فضلى باهر و قدسى متکاثر داشت و داماد مرحوم میرزا ابوالقاسم بوده و ایشان پدر و مادر مرحوم آقاى حاج میرزا سید حسین متولى‏باشى (بقعه منوره فاطمیه معصومه علیهاالسلام) از همان صبیه مرحوم میرزا بود کتابى دارد به نام سؤال و جواب.
(وف ۱۲۴۹ ق)، عالم امامى. اصل او از قم و از شاگردان و داماد میرزاى قمى، صاحب «قوانین»، بود. میرزاى قمى نسبت به ایشان اعتماد فراوان داشت و بسیارى از داوریهاى شرعى را به وى واگذار کرده بود. او عالمى ثروتمند بود و بسیارى از ایتام و بینوایان را تکفل مى‏نمود. در قم آب‏انبار بزرگى جنب میدان کهنه بنا نهاد و وصیت کرد که ثلث املاک او را وقف مصارف خیر کنند. وى در بقعه‏ى زکریا بن آدم دفن شد. از آثارش: کتاب «سؤال و جواب».
ایشان مالک سه روستای اطراف قم بنام های زنبیل آباد ، فرج باد، و علی آباد بوده که ثلث هر یک یعنی دو دانگ از آنها را برای مصارف خیریه (روضه خانی سید الشهداء ، زوار فقیر کربلا و مشهد و فقرای ارحام واقف ) وقف نموده است . زنبیل آباد فعلا جزء شهر قم بنام بلوار شهید صدوقی حدود ۵۰۰ قطعه منزل و مغازه گردیده است و حاجی آباد هم بنام شهر قنوات حدود ۷۰ هکتار اراضی کشاورزی و مسکونی وقف می باشدعلی آباد جنب مبارک آباد نیز حدود ۱۶ و نیم هکتار از اراضی کشاورزی آن از موقوفات میرزا ابوطالب می باشد.

مستند ابوطالب (عالم وقف آیت الله میرزابوطالب قمی) ۱

مستند ابوطالب (عالم وقف آیت الله میرزابوطالب قمی) ۲